Απόσταξη

Ανάλογα με το είδος του φυτικού υλικού, την περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, τη σύσταση και την οικονομική αξία χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι παραλαβής αιθέριων ελαίων.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η απόσταξη η οποία διακρίνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες:
– Aπόσταξη με νερό (υδροαπόσταξη)
– Aπόσταξη με νερό και ατμό (ατμοαπόσταξη)
– Απόσταξη με υδρατμούς (υδρατμοαπόσταξη, μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται συχνά από τη βιομηχανία)

Όταν η πρώτη ύλη είναι άνθη (γιασεμί, υάκινθος, βιολέτα), συνήθως χρησιμοποιείται η τεχνική της εκχύλισης για την παραλαβή των αιθέριων ελαίων ενώ για ξηρούς καρπούς και το φλοιό των εσπεριδοειδών η σύνθλιψη. Για τον εργαστηριακό έλεγχο της συνολικής περιεκτικότητας αιθέριων ελαίων σε μικρές ποσότητες αρωματικών φυτών χρησιμοποιείται υάλινη συσκευή τύπου Clevenger.

Η εταιρία Anthimidis Agro στη μονάδα της χρησιμοποιεί τις μεθόδους της Ατμοαπόσταξης και σε ορισμένες περιπτώσεις της Υδροαπόσταξης.

Απόσταξη με ατμό: Σε αυτή τη μέθοδο ο ατμός παράγεται σε μια ατμό-γεννήτρια και στη συνέχεια εισάγεται κάτω από το φυτικό υλικό. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το φυτικό υλικό μπορεί να επεξεργαστεί ευκολότερα, χωρίς να χρειάζεται να έρθει σε επαφή με το νερό αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση των συστατικών του ελαίου.

Υδροαπόσταξη: Σε αυτή τη μέθοδο το προς απόσταξη φυτικό υλικό, τοποθετείται σε σφαιρική φιάλη με νερό, που συνδέεται με ψυκτήρα και με θερμαντική συσκευή. Το χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής είναι ότι το νερό και το φυτικό υλικό είναι σε άμεση επαφή. Στην υδροαπόσταξη το προς απόσταξη φυτικό υλικό τοποθετείται στον άμβυκα αποστάξεως που περιέχει νερό. Στη συνέχεια το υλικό θερμαίνεται με φωτιά ή με ατμό που κυκλοφορεί στα τοιχώματα του άμβυκα με ειδικές σωληνώσεις.

Η σύγχρονη μονάδα μας στην Κιβωτό Γρεβενών λειτουργεί με τη βοήθεια υπολογιστών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Έτσι ελέγχεται συνεχώς και με ακρίβεια η ποιότητα τους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις των τελικών χρηστών ώστε το προϊόν όταν διατεθεί στις αγορές να διαθέτει τις καλύτερες προδιαγραφές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.